Back to nature
Door: Sanuelya
Blijf op de hoogte en volg Sanuelya
13 Februari 2013 | Gabon, Franceville
9 tm 13 februari 2013
Gabon is het eerste land dat we bezoeken in Centraal Afrika. Centraal Afrika staat nou niet zo goed bekend vanwege de oorlogen en soms terug kerende politieke onrust . Maar op dit moment schijnt gelukkig alles rustig te zijn. Centraal Afrika is warm, veel jungel en we gaan nu echt het gebied in dat heel weinig bereist wordt door overlanders. Centraal Afrika wordt ook wel een gebied genoemd voor hard-core adventurers. We zijn ondertussen wel wat gewend, dus kom maar op!!
Gabon is een van die landen waarvan ik niet goed wist wat ik ervan moest verwachten... Dus de lonely planet ingedoken waaruit bleek dat Gabon een grote jungel was, slechts 1,5 miljoen inwoners en wat gorilla's en pygmeeën verstopt in de dichte jungel. De gorilla's schijnen erg hard te vinden te zijn hier en leven ook niet echt in de buurt waar wij doorheen rijden. Dus dan maar opzoek naar een pygmee! Zou ik dan eindelijk zo'n klein schattig mensje vinden waar ik zelfs boven uit steek ;)
Gabon is een van de rijkere landen die we tot nu toegezien hebben. Er is bijna geen boskap en geen plantages aangelegd, omdat Gabon genoeg geld verdiend met andere grondstoffen en dus geen boskap nodig heeft. De enige boskap dat gedaan is, is voor de geweldige wegen! Perfect geasfalteerde wegen door het hele land! En uiteraard aangelegd door de Chinesen, die daarom ook nog door het hele land tegen komt. Inclusief af en toe een verdwaald half Chinees Gabonees kleutertje in een van de weinige dorpje die we onderweg tegen kwamen. Dat Gabon een rijker land is, merkten we ook in de prijzen voor eten.
De prijzen voor groenten lagen wat hoger dan we tot nu toe gewend waren, maar ze hadden eindelijk wel wat meer keuze! Dat betekend dat de mensen meer hun best doen om groenten te verbouwen en dat viel wat tegen in de rest van Afrika. Op de markten prijzen ze alles, dus je hoeft niet bij elk marktkraampje te vragen wat iets kost en je hoeft ook niet af te dingen, want de prijs is wat het is. Toeristen prijzen bestaan hier niet en dat is top!
Zoals de Lonely Planet al zei, Gabon is jungel, heeeel veel jungel. En het is prachtig! Dagen lang door prachtige jungel rijden, lang een grote rivier die door het hele land gaat en bijna geen mens en auto tegen komen. Onderweg crosten we de evenaar over! Voor mij voor het eerst van m'n leven op het zuidelijk halfrond. En schijnbaar zie je dan andere sterren en sterrenfiguren en weet ik veel wat dan op onze kant van de aarde, want dat werd me allemaal uitvoerig uitgelegd en aangewezen. Het zuiderljk kruis ofzoiets schijnt je alleen hier te kunnen zien de poolster alleen bij ons? Door m'n lichtelijke oninteressant in sterren etc ben ik alles ongeveer weer vergeten, en ziet een sterren hemel het er voor mij op het zuidelijke halfrond net zo mooi uit als op het noordelijke halfrond :)
Jungel en water brengt ook veel planten en dieren met zich mee. In Gabon kwamen we voor het eerst rasergras tegen. Dat is een soort lang gras met een soort stekeltjes die je hele benen open halen wanneer je er doorheen loopt! Dus, 's morgens vroeg met m'n niet zo wakkere hoofd opzoek naar een plekje voor een bushtoilet, liep ik dwars door het gras heen! Hele benen open natuurlijk, wat een rotgras! Niet alle dieren die je tegen komt, wil je tegen komen! Door bijna heel Gabon kwamen we killerbees en attac vliegen tegen! Wat een monsters zijn dat hier! Na een heerlijk nachtje slapen werden we letterlijk wakker gezoemd door de wespen! En niet 1, niet 2, niet 10, maar minstens zo'n 30 van die monsters op iedereen tent!!! Reece is allergisch, dus die rende letterlijk de tent uit naar plek zonder wespen. Gelukkig werden wij niet gestoken, maar 4 anderen van de groep wel.
Naast de wespen waren er ook overal hele irritante kleine vliegjes die je continue volgen, op je gaan zitten en het liefst in je oor of oog willen kruipen! Ontzettend irritant! Wanneer we reden was het geen probleem. Maar als je stil staat komen ze van alle kanten op je af. Gelukkig schijnen ze niet zoveel van de rook van onze kampvuren te houden. Dus op de kampen zat iedereen ongeveer in het kampvuur. Laat ik jou ook geen fan zijn van kampvuurrook. Mn ogen gaan tranen en mn kleding en haar gaan er ontzettend van stinken! En dit land mag dan wel rijker zijn, maar toeristen komen er nog weinig en campings zijn er niet op de weg die wij volgen richting Congo. Dat betekend bushcamps in heel Gabon en waarschijnlijk ook bijna overal in Congo en de DRC. Een douche en een goede plek om je kleding uitgebreid te wassen, die is er voorlopig niet. Dus ik verstop me voor de vliegen wel onder een sjaal, in de tent of truck gewapend met een anti insecten spray!
In Gabon begon de radiator weer regelmatig op te spelen, water te verliezen, airblocks en weet in veel wat. Dit betekende continue stoppen onderweg om de radiator te vullen. En op die momenten kwamen die krengen weer aangevlogen! Iedereen dook onder een sjaal en Dave had zelfs zijn muskietennet te voorschijn getoverd en ging gewoon in z'n net zitten, haha!
Gelukkig zijn er niet alleen irritante wespen en vliegen hier. Op een middag zat iedereen stil in de truck totdat Dave ineens ELEPHANTS schreeuwde! Iedereen ontwaakte uit zijn of haar slaap en binnen 2 tellen was er chaos in de truck als of niemand van z'n leven nog nooit een olifant gezien had! Iedereen schreeuwde stop, als of Drew dit zou horen in de cabine? Dave verloor door z'n enthousiasme en door half uit het raam te hangen om de olifanten te zien zijn pet. Afspraak was dat wanneer we onderweg iets zouden zien, we niet zouden roepen, niet schreeuwen, niet uit het raam hangen ed, want dit verjaagd de wilde beesten, maar gewoon op de buzzer zouden drukken. Uiteraard ging dit de eerste keer gelijk anders ;) Dus ik drukte de buzzer maar en we stopten. Dave rende uit de truck om z'n pet te pakken die meters terug lag en Allen volgde hem uit de truck. Wat hij van plan was weet ik niet, de olifanten achterna rennen? Uit de truck gaant maakte een drie dubbele backflip met salto en belande met een doffe klap op z'n kont. Dave en Allen terug in de truck reden we achteruit en dat maakt ontzettend veel lawaai! Dus aangekomen waar we die olifanten zagen, waren ze al lang ver weg in het bos verdwenen. Reece en ik zaten aan dezelfde kant boven in de truck als Dave en hadden de olifanten ook gezien, maar achterin de truck hadden ze ze helaas gemist. Ben benieuwd hoe het gaat als we ons eerste wildlife in de nationale parken gaan zien en er een leeuw langs komt lopen. Zouden ze dan nog de truck uit rennen? ;) We zullen zien!
Geen gorilla's, helaas ook geen pygmeeën, maar wel olifanten en een verdwaalde aap en een geweldig prachtig landschap! Echt avontuurlijk was het nog niet vanwege de Chinese wegwerkers die geweldige wegen hebben aangelegd, maar daar komt verandering in toen we de grens met Congo bereikten. Letterlijk op de grens hield de geasfalteerde weg op en ging de weg over in een ontzettend zachte zanderige weg. Hopelijk komen we niet te veel vast te zitten en krijgen we niet te veel regen, want dan wordt het een blubberpoel. Maar kijkend naar de voor ons uit strekkende weg, wordt dit toch echt wel het meer avontuurlijke en hardere gedeelte van de reis! Wordt vervolgt!
28 Maart 2013 - 21:55
Matrix:
Wat kan je leuk schrijven san! Ik hoop dat je er volop van geniet daar!
Pas goed op jezelf maar het allerbelangrijkste is dat je ervan geniet!
Dikke kus van je broertje -
29 Maart 2013 - 08:21
Inez:
Hoi San,
Wat een leuk bericht heb je gestuurd. Ik heb het gevoel dat ik ook in de truck zit en alles mee beleef, Ja op het zuidelijk halfrond hebben ze het Zuider Kruis en ik geloof ook de Zwaan aan de sterrenhemel. is wat anders dan hier.
terwijl ik je dit schrijf sneeuwt het, het is toch niet te geloven, het is al bijna april, Geniet dus maar lekker.
Met Willem gaat het even wat minder, hij krijgt 30 bestralingen vanwege huidkanker, basaalcel carcinoom.
Iedere dag naar Alkmaar met de taxi.
Ik ga niet elke keer mee, ik moet ook de boodschappen doen enz.
Leuk dat je de big 5 hebt gezien, maar vroeger toen je in de dierentuin werkte heb jeze natuurlijk in een andere omgeving gezien.
Geniet nog van deze mooi reis, wij vinden het leuk om je belevnissen te lezen.
Groetjes Inez. -
29 Maart 2013 - 13:08
Nicoline:
Hai San
Jeetje het is teveel om op te schrijven wat je daar beleeft he. Maar ontzettend leuk om weer al je belevenissen te lezen. En met maatje Reece is het wel meer dan gezellig hè.... Behalve als hij aangevallen wordt door de wespen, haha!!! Geniet lekker en ik ben totaal niet jaloers op het lekkere weer en alle avonturen in al die landen, echt wel!!!! Geniet er van maar doe wel voorzichtig. Hele dikke knuffel en kus van mij.
Ps nog gefeliciteerd met je kleine broertje hè...
Op naar de volgende verhalen. Nicoline -
04 April 2013 - 12:28
Frank:
he san. als ik zo je zoveelste verhaal lees dan heb jij echt je roeping misgelopen hoor.
meisje wat kan je leuk interessant en vooral boeiend schrijven. geweldig.
wat mijn voorgangster al schreef, jaloers , echt wel.
op dit moment is het bijna overal rond het vriespunt in nederland.
maar ja het is niet anders. geniet nog lekker van alles, doe voorzichtig en we spreken elkaar snel.
liefs en n dikke kus. pa